Piet van der Steen

Piet van der Steen
Piet van der Steen

Piet van der Steen (1943) studeerde Orgel en Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij vervolgde zijn orgelstudie in Parijs bij Marie-Claire Alain, Gaston Litaizeen André Isoir. In 1976 behaalde hij de Eerste Prijs op het Nationaal Concours César Franck in Haarlem.

Gedurende een reeks van jaren concentreerde hij zich achtereenvolgens op componisten als Jehan Alain, Maurice Duruflé, César Franck, Olivier Messiaen, Léon Boëllmann en Louis Vierne, en op Nederlandse componisten als Hendrik Andriessen, Anthon van der Horst, Jacob Bijster, Ton de Leeuw, Daan Manneke en Joep Straesser. Piet van der Steen concerteerde op vrijwel alle (grotere) orgels in Nederland en ondernam concertreizen naar het buitenland, o.a. naar Zuid-Afrika (2x).  Hij maakte een aantal spraakmakende, veelgeprezen cd-producties met het werk van Duruflé, Vierne, Messiaen, Boëllmann en Bijster. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hem op: Hendrik Andriessen, Cor Kee, Daan Manneke, JoepStraesser, Jan Welmers, Kees Weggelaar, Peter Adriaansz  en Rob Goorhuis.  Al een aantal jaren vormt hij met Peter van Dinther een succesvol duo trompet/orgel.

In 2004 ontving hij uit handen van Joep Straesser de ‘Straesser/Verster-prijs’ voor de regelmatige vertolking van Straessers orgelwerken. Meer recent bracht hij op de orgels van de Ste. Gertrudiskathedraal een dubbel-cd uit met gemengd repertoire (Bach tot en met Ton de Leeuw), in 2008 gevolgd door de dubbel-cd Jacob BijsterOrgan Works en in 2009 door de dubbel-cd met alle orgelwerken en werken trompet/orgel van Joep Straesser en György Ligeti. Piet van der Steen is sedert 1966 organist van de Oud-katholieke kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht, voert een privé-lespraktijk en is dirigent van enkele koren.