Bossi, Marco Enrico (1861-1925)

Lezing gehouden op:

  • 26 februari 2011 “Fijnbesnaard globetrotter”

Luister naar “Entrée Pontificale op. 104 n° 1”
(Stadtpfarrkirche Maria Himmelfahrt – Landsberg am Lech – Germania; organo Siegfried Schmidt)


Marco Enrico Bossi

Marco Enrico Bossi (Geboren 25-4-1861 te Salò, aan het Gardameer, gestorven 20-2-1925 op zee tussen N. Y. en Le Havre, Atlantische Oceaan).

Bossi stierf op zee
Bossi stierf op zee

De Italiaanse componist en organist Bossi kwam uit een muzikale familie, zijn vader was organist van de kathedraal in Salò. Hij studeerde aan het conservatorium in Bologna en aan aan het conservatorium van Milaan bij Ponchielli (compositie) en Fumagalli (orgel).

 

Hij was organist en kapelmeester in Como, van 1891-95 was hij leraar orgel en theorie aan het conservatorium van Napels. In 1896 was hij directeur van het conservatorium in Bologna en in 1916 directeur van de Accademia di Santa Cecilia in Rome.

Bossi
Bossi

Bossi was de grootste orgelvirtuoos van zijn generatie en een voorvechter van een heroriëntatie en hervorming van de Italiaanse orgelbouw en orgelcompositie. Hij schreef veel composities voor dit instrument. Samen met Giovanni Tebaldini schreef hij in 1893 een orgelmethode, de belangrijke Metodo di studio per l’organo moderno, dat op vele conservatoria officieel werd ingevoerd.

 

Werken: o.a. koorwerken: Oratorium Il paradiso perduto (naar Miltons gedicht Paradise Lost, 1903); Giovanna d’Arco(Op een tekst van Orsini, 1914); Canticum canticorum (een cantate naar het Hooglied uit de Bijbel), voor soli, koor orkest en orgel (1900); orgelconcert (opus 100); kamermuziek: o.a. een vioolsonate en opera’s.

Lees meer over Bossi op Wikipedia.