Jos van der Kooy

Jos van der Kooy
Jos van der Kooy

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale  reputatie als concert-organist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Sinds 1981 is hij cantor en organist van de Westerkerk te Amsterdam. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is daar de vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie. Sinds 2007 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1981 sloot hij zijn studie af met het behalen van de Prix d’ Excellence. Lessen en masterclasses van Evaristos Glassner, Hans Haselböck, Cor Kee, Ewald Kooiman, Daniel Roth en Charles de Wolff  zijn van groot belang voor zijn ontwikkeling geweest.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem.

Hij treedt veelvuldig op in binnen-en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd’s en dvd’s verschenen.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:

Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique “Arts, Sciences, Lettres”, Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Verdere informatie: www.josvanderkooy.com