Fred Vonk

Fred Vonk
Fred Vonk

Fred Vonk werd in 1954 te Zaandam geboren. In 1961 verhuisde hij naar Hilversum, waar hij tijdens de laatste jaren van de basisschool harmonium-les kreeg van zijn leraar Wim van der Hoeven. Deze besloot al snel dat hij niet veel meer kon toevoegen aan de ontwikkeling en zo kreeg hij aan het Hilversums Muzieklyceum orgelles van Wim J.van der Hoeven, die toen gerespecteerd organist was van de Jacobikerk te Utrecht.
“Reeds dadelijk valt ons op, tijdens het orgelvoorspel, dat ook de Utrechtse Jacobi-kerk een uitmuntend organist bezit in den heer Wim van der Hoeven. Dat doet een muziekminnend kerkganger goed.” [Citaat uit Van der Stoep D. en Felderhof, H.H. (1941, p. 125) . In den houten broek. ’s-Gravenhage: Uitg. D.A. Daamen’s Uitgeversmaatschappij N.V.]

Na een verhuizing naar Waalwijk werd de orgelstudie voortgezet bij Anton van Kalmthout aan de Waalwijkse Muziekschool. Anton van Kalmthout (1941-2014) was destijds organist in Breda en hij bespeelde later het orgel in de Achelse Kluis. Als voorbereiding op de studie aan het Brabants Conservatorium kreeg hij pianoles (en af en toe ook orgel) van Bram Beekman.
In 1974 begon de orgelstudie aan het Brabants Conservatorium bij Maurice Pirenne. Daarnaast volgde hij Schoolmuziek. In 1979 werd het laatste afgesloten en in 1980 volgde het eindexamen Orgel-B met een openbare presentatie in de Grote Kerk te Breda met de volgende werken:

J.P. Sweelinck – Ich ruf’zu dir Herr Jesu Christ
J.S. Bach – Trio in Es
J.S. Bach – Preludium en Fuga in G
S.Karg-Elert – Symphonisch Choral Jesu meine Freude
J. van Amelsvoort – Toccata e Fuga Vexilla Regis

In de loop der jaren volgden concerten vooral in de omgeving van Waalwijk, Eindhoven, in Duitsland en Slowakije, een radio-opname voor de N.C.R.V. met werken van zijn goede vriend Jos van Amelsvoort.
Van 1986 tot 2001 was hij koorleider van de Eindhovense Studenten Kapel. Hij is tevens mede – oprichter en bestuurslid geweest van diverse Orgelstichtingen in Noord-Brabant.
Van 2001 tot 2013 was hij als organist – dirigent, naast Ruud Huijbregts, werkzaam aan de Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven.